Ullswater

Site plan as proposed

Competition: a new clubhouse for Ullswater Yacht Club (shortlisted).

 

Strategy:

  • Proposals were sought for a new clubhouse following extensive damage to the existing building during the 2010 floods.

  • The proposal locates the building on high ground to reduce the risk of reocurrence.

  • The simple barn-like form responds to typical farm structures in the area; use of local, natural materials ensures the building sits comfortably in the rural context.

  • The structural approach, with repetitive timber structural frame, is kept simple to provide best value for the required area.

  • Generous roof overhangs ensure the extensive glazing is adequately shaded to minimise solar gain.

  • During warmer weather the main social area can open to the external deck providing a covered spectator area with views across the beautiful lake and beyond.

‚Äč

The submission was praised by the judges for the well resolved internal layout.

Ground floor plan as proposed
Site section looking north