An increasing number of projects concern whole house retrofits, often including an extension, but sometimes purely upgrading the existing fabric.

 

The following selection are some we have developed with clients recently.

Poynton 1

The clients that own this late mid-century end of terrace house had already carried out many improvements to their home.  They required some internal reorganisation with new space created at the front and rear, but more importantly wanted to improve comfort and thermal efficiency.

 

With a limited budget the proposals were developed with phased implementation in mind.  When construction started the clients were able to install all but the external wall insulation.

Existing home

  • 3-bedroom house built in 1960s.

  • Brick/ block cavity wall, well insulated loft

  • South facing roof with PV arrays

  • Measured air permeability 5.32m3/h.m2 @50Pa

Completed home:

  • Replacement windows, doors and rooflights all triple glazed

  • New front and rear timber frame structures built to Passivhaus principles

  • Additional loft insulation

  • New full MVHR system to all rooms

  • Highly comfortable, clean and fresh environment with constant temperature and humidity.

  • Very low energy bills.

IMG_3093 crop.jpg
123-210122-MARKETING-plan-prop.jpg

Ground floor - existing

123-210122-MARKETING-plan-extg.jpg

Ground floor - proposed

Poynton 2

This newly acquired home was virtually untouched since it was originally built in the mid 1960s. The clients wanted to improve the flow of spaces internally and provide additional space for their growing family. Being detached, it was also ideal for upgrading the existing fabric; it was decided a deep retrofit would be appropriate.

Time constraints meant the initial phase of work included the rear extension, internal alterations and replacement windows, in anticipation of the remaining 2-storey side extension, roof replacement and EWI following later this year.


Existing home

  • 3-bedroom house built in 1960s.

  • Brick/ block cavity wall, no insulation

Completed home:

  • Replacement windows, doors and rooflights all triple glazed

  • New front and rear timber frame structures built to Passivhaus principles

  • External wall insulation with render finish

  • Replacement roof with insulation at rafter level so some rooms can be vaulted

  • Existing ground slab replaced with new insulated concrete slab.

  • New full MVHR system to all rooms

  • Highly comfortable, clean and fresh environment with constant temperature and humidity.

  • Very low energy bills.

IMG_4061 (2).jpeg
128-210122-MARKETING-plans extg.jpg

Floor plans - existing

128-210122-MARKETING-plans prop.jpg

Floor plans - proposed

Planning views

Holmfirth

Located in the Holmfirth heights with an amazing view across the valley, this detached chalet style bungalow was particularly exposed to the elements.  Its thermal performance needed considerable improvement, as did some areas of internal functionality to improve flow and maximise the available views.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buildability was a key issue; the existing structure was well documented but complex and a real constraint to developing a simple set of affordable proposals.  The existing external walls, for instance, included brickwork, stone cladding, timber cladding and render!

 

As usual, one of the biggest challenges was finding local builders and tradespeople willing to take on the work.  Achieving the required level of comfort and thermal efficiency involves a marked improvement to the standard of workmanship builders generally expect to provide​

Existing home

  • 3-bedroom chalet bungalow built in 1960s.

  • Brick/ stone/ block cavity wall, timber frame, some cavity insulation.

  • Timber framed roof.

Proposals:

  • Replacement windows, doors and rooflights all triple glazed.

  • New front porch timber frame structure built to Passivhaus principles.

  • External wall insulation with render finish.

  • Replacement roof with insulation at rafter level so some rooms can be vaulted; rear rooms with new dormers to maximise views.

  • Existing timber suspended floor insulated between joists.

  • New full MVHR system to all rooms.

IMG_0787.jpg
190418-6-sketch views copy.jpg

Preliminary views: 

existing and proposed

190311- 11:3.jpg

Sketch view upstairs

190321-cross section-MVHR.jpg

Preliminary sketch cross section